Logo

Museum Huys Auerhaen

Staand horloge David Carré in de hoofdrol

Alkmaars staande klok

Een jaar geleden werd door het aanslingeren van het gerestaureerde uurwerk, het staand Alkmaars Horloge, de officiele status van museum ingeluid. De restaurateur heeft er een artikel aangewijd en haalt het artikel aan “Die blijft in Alkmaar” dat werd geschreven door wijlen Harold D.E. Bos en werd geplaatst in Tijdschrift 19/1 van de Federatie Klokkenvrienden.

De staande klok is rond 1735 vervaardigd door de meester klokkenmaker David Carré te Alkmaar. Hij woonde en werkte vanaf 1729 tot 1744 in de Langestraat 40. De klok heeft een wortelnotenkast, en een wijzerplaat van messing met in de hoeken een voorstelling van de 4 jaargetijden, het uurwerk geeft de hoogwaterstanden, hele- en halve uren en seconden aan en heeft een wekker.

U vindt het restauratieverslag en het artikel door Harold Bos geheel op de website van Lars Dekker. Klokkenmaker – Lars Dekker reageerde op een Facebook bericht van Huismuseum Huys Auerhaen: “Eerlijk gezegd voel ik me toch wel erg trots dat de officiële opening van dit leuke museumhuis ingeluidt is middels een door mij gerestaureerd Amsterdams staand horloge (stiekem gemaakt in ons eigen Alkmaar). Verslag van deze restauratie ziet u op mijn site. Het was echt leuk om voor deze fijne mensen deze opdracht te doen en ik ben blij dat ik dit bijzondere stuk mocht “doen”. Ik kan Huys Auerhaen echt aanbevelen om er eens een kijkje te nemen. Ik weet zeker dat het veel indruk op u zult maken.”