Logo

Museum Huys Auerhaen

Blanc de Chine

Maand van de Geschiedenis 2020 – Oost West: Blanc de Chine

Ook museum Huys Auerhaen sluit aan bij de Maand van de Geschiedenis. In ons museum tref je vanaf  medio oktober het Chinees Dehua porselein uitgelicht, ook bekend onder de naam “Blanc de Chine”.Verzamelaar, kunsthistoricus en oprichter drs. Harold Bos was een vervent liefhebber en heeft op bijzondere wijze het blanc de chine in huis verzameld.

 

 

‘Blanc de Chine’ raakt nooit uit de mode en mensen in de hele wereld verzamelen het. Het is het fijn wit doorschijnend porselein met dik wit glazuur, gemaakt in Dehua, een stad aan de zuidoost kust van China. In de 18e eeuw nam de populariteit van blanc de Chine ( de fransen gaven het haar naam) toe, het had Europese pottenbakkers geïnspireerd om hun eigen witte porselein te produceren! In die tijd dreven landen als Nederland, Groot-Brittannië en Portugal handel met het “Verre Oosten”. De voorwerpen, sinds de 18e eeuw geëxporteerd naar Zuidoost-Azië en die in grote hoeveelheden Europa bereikten, zijn meestal uit de 17e eeuw of later. Bekend zijn Boeddhabeeldjes, bekers, kommetjes, vaasjes.

 

 “white as snow, bright as mirror, thin as paper,
and sound like chime stone”

Nog meer Oost en West want het huis ademt ook een familiegeschiedenis die begint in de Oost. Vele foto’s gravures en portretten die getuigen van een Indisch leven, zij verbinden de items in de salon, waar het verhaal begint. Maak een reis door de oost met een rondleiding door monument Huys Auerhaen, museum voor wooncultuur van de 19e eeuw, met voorwerpen die eeuwen bestrijken, en hun samenhang vinden in het feit dat zij via een bijzondere reis in het huis zijn beland als gift.

 

Boek een rondleiding voor 4 personen in oktober en november >>

Museum Huys Auerhaen is deelnemer van Maand van de Geschiedenis

In oktober vindt voor de zeventiende keer de Maand van de Geschiedenis plaats, het grootste historische evenement van Nederland.

 

Het thema Oost/West inspireerde honderden musea, boekhandels, bibliotheken, erfgoedinstellingen en andere organisaties om vele uiteenlopende – uiteraard coronaproof – activiteiten door heel Nederland én online te organiseren. De hele agenda van de Maand, met meer dan 400 activiteiten, staat nu online.

In oktober 2020 neemt de Maand van de Geschiedenis je mee op wereldreis. Met het thema Oost/West gaan we op zoek naar verhalen van vroeger die je helpen om nu te begrijpen.