Logo

Huismuseum Huys Auerhaen

Open Monumentendag Alkmaar

Open Monumentendag op 12 en 13 september in aangepaste vorm

De editie 2020 zal Huys Auerhaen helaas niet meedoen aan ‘monument op afspraak’. Zo gaan alleen monumenten open waar het eenvoudig is om 1,5 meter afstand te houden.

In de monumenten die normaal gesproken op afspraak te reserveren zijn, is die ruimte er doorgaans niet. Vandaar dat er dit jaar geen afspraak gemaakt kan worden. In plaats daarvan kunt u, coronaproof  digitaal (via filmpjes) binnen kijken. U vindt ons via Alkmaar op de Kaart als onderdeel van Open Monumentendag Digitaal.

 

 

Al jarenlang is het landelijke Open Monumentendag in het weekend van de tweede zaterdag van september. In Alkmaar gaan dan ieder jaar zo’n tachtig monumentale deuren open die normaal gesproken gesloten zijn. Iedereen kan die dag genieten van de prachtige woningen, raadhuizen, molens, kerken, gemalen en nog veel meer. In en om de monumenten zijn leuke activiteiten voor jong en oud.

Tijdens Open Monumentendag 2019 werd in Huys Auerhaen elk uur een gratis rondleiding gegeven van 45 minuten per keer. Maximaal 10 personen konden er mee per rondleiding, het huis is niet rolstoel toegankelijk. De bezichtiging is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar en huisdieren zijn niet toegestaan.

Bezichtiging keuken met dienliftkast op de parterre, 1e verdieping (Bel-Etage) een ‘Cosycorner’ met een De Stijl glas in lood raam van Theo van Doesburg (1917), Art Deco salon en glas in lood serre en een eetkamer naar ontwerp van de architect Laurens Groen. In de kleine dessert (dien) kamer staat een 135 delig Brussels lunchservies (ca. 1850) van de Alkmaarse familie Rolff. Tot besluit op de beganegrond de Art Deco spreek/werkkamer uit de jaren ’30 van de 20e eeuw, eveneens naar ontwerp van Laurens Groen.