Logo

Museum Huys Auerhaen

Museum Huys Auerhaen

De officiële opening van ‘Museum Huys Auerhaen’ vond plaats half november 2018. Hiermee werd het herenhuis aan de Wilhelminalaan 6 te Alkmaar, officieel een huismuseum.

De status van museum draagt bij aan het behoud van en de kennisoverdracht over het historische interieur en wooncultuur in Nederland. De openingshandeling werd gedaan door Christian Braak, Wethouder Erfgoed en Cultuur van de gemeente Alkmaar. Met het aanslingeren van het ‘staand horloge’ begon ons tijdperk als museum.

foto: Jan Jong
foto: Jan Jong – STICHTING HUYS AUERHAEN, , OPENINGSHANDELING DOOR WETHOUDER ERFGOED EN CULTUUR CHRISTIAAN BRAAK

Het interieur en collectie meubels, serviezen, textiel, Aziatische en moderne kunst, geven samen een beeld van wooncultuur van de gegoede burgerij rond 1900. Bij elk voorwerp hoort een bijzonder verhaal.

De naam van Stichting Huys Auerhaen opgericht in november 2007 is in deze veelzeggend: de auerhaan is een met uitsterven bedreigde inlandse vogel, zo zijn ook complete interieurs uit de 20e eeuw vogelvrij en kwetsbaar. Daarom is de status van museum op zijn plaats, vanwege de bewonerssporen mét verhalen over wooncultuur door de eeuwen heen.

Voor verdere info en vragen over museum Huys Auerhaen neemt u contact op met: Mark Koning, info@huysauerhaen.nl

 Ga naar Rondleidingen >>