Logo

Museum Huys Auerhaen

Lezing Theo Schuyt ‘Bevlogen Rentmeesterschap’

GEMEENTE ALKMAAR; WK: 46, STICHTING HUYS AUERHAEN, STICHTING TOT BEHOUD VAN HET HISTORISCH INTERIEUR EN WOONCULTUUR, WILHELMINALAAN 6,

foto: Jan jong 2018

Trots en dankbaar luisterden we naar de Lezing Bevlogen Rentmeesterschap door prof. dr. Theo Schuyt, hoogleraar filantropische studies, Vrije Universiteit Amsterdam, ter gelegenheid van de verkrijging van de museale status van Huys Auerhaen. Dit in aanwezigheid van de Alkmaarse wethouder Erfgoed en Cultuur Christian Braak, en bijzondere gepassioneerde geïnteresseerden, Hierin vertelt hij met illustratie van historische voorbeelden dat de zorg voor de kunsten is bijna altijd een zaak geweest van bevlogen individuen. Na de Geefwet en convenant Ruimte voor Geven, zien we in de 21 eeuw een groei in de filantropie sector. Schuyt: ‘Do it Yourself’. Daar zijn wij vandaag getuige van.

‘Bevlogen rentmeesterschap is Harold Bos en Mark Koning op het lijf geschreven. Kunst en cultuur vervullen een maatschappelijke functie, waardevol om bewaard en behouden te worden. Het zijn de rentmeesters, die zichzelf als tijdelijke dienaren van het hoge goed zien en zich dienovereenkomstig gedragen, er over spreken en het presenteren. De cultuur, het erfgoed, het kunstvoorwerp, de wooncultuur staat centraal, niet de dienaar ervan’.

Ga hier naar de gehele tekst >>