Indonesië en de Amsterdamse School
Museum Het Schip heeft een tentoonstelling over de relatie tussen Indonesië en de Amsterdamse School. Architecten en kunstenaars vonden er ambachten die in Nederland onbekend waren.
Graag attenderen wij u op de tentoonstelling in museum het Schip in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Van 1 december 2022 tot en met 27 augustus 2023 organiseert Museum Het Schip een tentoonstelling over de relatie tussen Indonesië, het toenmalige Nederlands-Indië, en de Amsterdamse School-beweging. Dat de vormentaal van de Amsterdamse School onder invloed heeft gestaan van de cultuuruitingen uit Indonesië is minder bekend. Javaanse tempels, Indonesische volksarchitectuur en ambachten maakten een diepe indruk op kunstenaars en architecten.
Gedurende de tentoonstelling vertoont Museum Het Schip een aantal keer de documentaire ‘Kruisbestuiving’ van kunstexpert Frans Leidelmeijer (Tussen Kunst en Kitsch) en filmmaker Bie Muusze. Oprichter van Huys Auerhaen, Harold Bos heeft heel intensief met Frans Leidelmeijer samengewerkt in zijn museum Kranenburgh periode, voor de tentoonstelling over de kunstenaar Louis Bogtman die heel veel voorwerpen heeft vervaardigd in die Art-Deco stijl. Er is ook een Kranenburgh-Cahier ( nr. 8: Kunstnijverheid in de stijl van de Amsterdamse School en Art Deco uit de ateliers van de familie Bogtman;
auteur Frans Leidelmeijer – Uitgever Museum Kranenburgh, in 1999 uitgegeven over deze expositie en kunstenaar.