Logo

Museum Huys Auerhaen

Huys Auerhaen wordt Museum

Met de officiële opening van ‘Museum Huys Auerhaen’op 16 november 2018 door Christian Braak, Wethouder Erfgoed en Cultuur van de gemeente Alkmaar, wordt het herenhuis aan de Wilhelminalaan te Alkmaar officieel een museumhuis. De status van museum draagt bij aan  het behoud van en kennisoverdracht over het historische interieur en wooncultuur in Nederland. Bij elk voorwerp hoort een bijzonder verhaal.

Het interieur en collectie meubels, serviezen, Aziatische en moderne kunst, geven samen een beeld van wooncultuur van de gegoede burgerij uit de 20e eeuw.

De naam van Stichting Huys Auerhaen opgericht in november 2007 is in deze veelzeggend. De Auerhaen is een met uitsterven bedreigde inlandse vogel. Zo zijn ook recente interieurs uit de 20e eeuw vogelvrij en kwetsbaar. Daarom is de status van museum op zijn plaats, vanwege de bewonerssporen mét verhalen door de eeuwen heen.

Van het unieke interieur in het laat 19e– eeuwse herenhuis aan de Wilhelminalaan 6 te Alkmaar, zijn de studeerkamer en bel-etage in opdracht van de radioloog dr. De Wild in de jaren 1930 door de Alkmaarse architect Laurens Groen (1879-1952) in Art Deco stijl verbouwd.

Groepsbezoek: maak een afspraak voor de rondleiding in museum Huys Auerhaen