Logo

Museum Huys Auerhaen

Eeuwviering Simeon ten Holt

Op 24 januari 2023 zou Simeon 100 worden. De stichting Simeon ten Holt wil aan dit eeuwfeest graag een extra cachet geven door, naast muzikale evenementen in het jubileumjaar, ook een beeld van Simeon in zijn geboortedorp Bergen te plaatsen.

Daarom delen wij dit met u, vrienden of liefhebber, om de mogelijkheid te bieden om bij te dragen aan de realisatie van de eeuwviering en het beeld wat wordt ontworpen door kunstenaar Jeroen Henneman. Een gebaar van dank aan Simeon ten Holt, voor zijn muziek en zijn kunstenaarschap.

https://simeontenholt.info/editorial/100271Wilt u aan dit initiatief meedoen? Dan kunt u uw bijdrage storten op de rekening van Stichting
Simeon ten Holt – NL45ABNA0101771665 t.a.v. Stichting Simeon ten Holt o.v.v. Bergen
‘Eeuwviering Simeon’. Deze stichting geniet een ANBI status.

Meer informatie over het muzikale gebeuren rond Simeon’s eeuwviering in 2023 vindt u op
www.simeontenholt.info

Huys Auerhaen’s banden met Simeon ten Holt – album Canto Ostinato

Werkgroep Bergen Hedendaagse Muziek

Er zijn heel veel sporen die leiden naar dit bijzondere platen album. Mark Koning’s vriendin Carla Groot werkte als hulp bij Betty Hubers (een beroemd weefster (Bauhaus) uit het Paapje*. Betty stimuleerde Carla de concerten bij te wonen van de Werkgroep Bergen Hedendaagse Muziek, als onderdeel van het KCB. Mark ging dan heerlijk mee op vrijdag naar die bijzondere muziek uitvoeringen.  

Eens per jaar werd er een gloednieuwe ‘compositie’ van Simeon ten Holt, bestuurslid van de werkgroep ten gehore gebracht. Veelal in de Ruïne kerk, maar ook in de openlucht op Het Oude Hof of in ’n zaaltje achter de Rustende Jager, alles in Bergen.  

Inspiratie

In Mark Konings academie van bouwkunst tijd (start in 1980) moest hij veel kleine projecten maken. ‘Tijdens het werken aan één zo’n project in mijn werkkamer was een live registratie door de KRO op de radio van Canto Ostinato in Vredenburg Utrecht. Ik raakte in trance, het werd een mooi project, en kreeg een hoge beoordeling”. Muziekhandel Ypma in Alkmaar heeft deze registratie in Vredenburg uitgegeven in een album en fraai vormgegeven.

Tentoonstelling Ten Holt

De verknoping begon met Harold en zijn connecties. Samen met Harold waren wij ook lid geworden van de werkgroep Bergen Hedendaagse Muziek en bezochten de concerten frequent. Harold, in die tijd directeur museum Kranenburgh, organiseerde een tentoonstelling over de kunstenaarsfamilie Ten Holt. Naast het werk van de vader ‘Henry ten Holt’ werd ook het werk van zijn kinderen getoond. Zoon Friso werd Schilder; Simeon werd Componist; Oudste dochter Kitty woonde in Italië – als enige geen kunstenaar; jongste dochter Gesina werd graficus. Harold Bos kon toen prachtig gebruik maken van het platenalbum Canto Ostinato en de hoes Nathalon in E.

In deze periode hebben Simeon en Colette gedineerd bij onze vorige woning aan de Westerweg in Alkmaar. Het is ook in deze periode waarin Simeon in zijn dagboek Harold noemt in betrekking tot de inrichting van de expositie ‘ten Holt’ in museum Kranenburgh te Bergen.