Logo

Museum Huys Auerhaen

Drie jaar Museum Huys Auerhaen

Drie jaar Museum Huys Auerhaen

Drie jaar geleden, op 16 november 2018, vond de feestelijke officiële opening van ‘Museum Huys Auerhaen’ plaats. De Wethouder Erfgoed en Cultuur van de gemeente Alkmaar opende ons museum annex herenhuis aan de statige Wilhelminalaan te Alkmaar. De handeling werd officieel met een slinger aan de staande klok.

foto: Jan Jong 2018

De status van museum zorgt dat wij nu zichtbaar kunnen werken aan het behoud van en kennis overdracht over het historische interieur en wooncultuur in Nederland. Sinds de opening mochten we op veel meer bezoekers rekenen.

Al snel viel het corona virus Nederland binnen en waren we genoodzaakt de rondleidingen te minimaliseren en zelfs een tijdje te sluiten. Door het aanwezig zijn op social media, het maken van filmpjes en nieuwsbrieven, bleven we in beeld; het intensief schrijven en bellen met vrienden en donateurs, zorgde voor vele hartverwarmende reacties en steun. Na de lockdown continueerden we met de programmering en waren zelfs deel van de Maand van de Geschiedenis. Ook zijn wij genoemd in de Goede doelen gids van Alkmaar.

 Een ‘Huys vol Verhalen’

Het unieke van het interieur van ons museumhuis en collectie meubels, serviezen, Aziatische en moderne kunst, is dat zij voor altijd samen, een beeld vormen van de wooncultuur van de gegoede burgerij uit de 20e eeuw. Bij elk voorwerp, sommige verzameld, sommige geschonken, hoort eenbijzonder verhaal. Toppers in dit unieke interieur in het laat 19 e -eeuwse herenhuis aan de Wilhelminalaan 6 te Alkmaar, zijn de studeerkamer in Art Deco stijl verbouwd in 1930 door de Alkmaarse architect Laurens Groen (1879-1952) en de salon/bel-etage met historische meubelverzameling, keramiek en wonderkabinet.

Dat maakt dat wij met trots dit ‘Huys vol Verhalen’ naar buiten brengen middels rondleidingen van deskundige vrijwilligers en een bestuur met hart voor de kunst, in de breedste zin van het woord. Wij werken in de komende tijd aan partnerschappen en het digitaliseren van de gehele collectie, zodat deze toegankelijk wordt voor eenieder.

De naam van Stichting Huys Auerhaen (2007) linkt naar de uitsterven bedreigde vogel, ons boegbeeld is ook vertegenwoordigd in een sculptuur uit de jaren 20. Recente interieurs uit de 20 e  eeuw zijn eveneens vogelvrij en kwetsbaar doordat boedel uit elkaar valt bij overlijden en verhuizingen. Daarom is de rol van dit museum belangrijk, vanwege het totaalbeeld, de bewonerssporen (collecties en ingrepen in het interieur) van de eigenaren mét verhalen door de eeuwen heen.

Wilt u zich even in de jaren 1900 wanen en genieten van een warme ontvangst? Op afspraak met rondleiding zijn parterre; keuken en studeerkamer, Bel-Etage; salon/serre, eet- en dienkamer te bezichtigen, momenteel maximaal 5 personen per groep, met QR-code en de geldende hygiëneregels volgens het RIVM.

Vragen over een bezoek aan museum Huys Auerhaen? Neemt u contact op met voorzitter van het bestuur, Mark Koning, via info@huysauerhaen.nl