Logo

Museum Huys Auerhaen

De Quadrilledoos van A.L.G. Bosboom-Toussaint

De Quadrilledoos van A.L.G. Bosboom-Toussaint (1812-1886)

Op de speeltafel in de salon van Huys Auerhaen ziet u een zwart gepolitoerde ‘Quadrilledoos’ met vier doosjes met speelfiches voor het kaartspel ‘Quadrille’ dat in ‘hogere kringen’ werd gespeeld. Deze kist is door ereburgeres en schrijfster ‘Truitje’ Geertruida Bosboom –Toussaint in 1886 nagelaten aan mevrouw Im Teerink aan de Oudegracht te Alkmaar. Haar erfgenamen hebben de kist in 2012 geschonken aan Huys Auerhaen.

Bekijk de video over onze bijzondere band met deze schrijfster 

 

 

Van de speeldoos voor het quadrille spel vonden wij informatie op internet.Quadrille was heel populair in de 18e eeuw en werd tot het einde van de 19e eeuw veel gespeeld. Vrouwen speelden het vaker dan mannen. In Pride & Prejudice wordt quadrille genoemd als een spel dat Lady Catherine de Bough speelt met haar gasten. Het is een variant op het Spaanse kaartspel (El) Ombre, een spel voor 3 spelers.
Quadrille wordt gespeeld met 4 spelers.

Delen rouleert rechtsom. Iedereen speelt individueel, al wordt soms samengewerkt. Hierin verschilt het spel van Whist dat gespeeld wordt in vaste paren. Iedere speler heeft bij de start een aantal ‘counters’ (fiches). Voordat gedeeld wordt leggen ze er een in de pot op tafel. Elke speler krijgt 10 kaarten met de plaatjes naar beneden.

Anna Louisa Geertruida (‘Truitje’) Bosboom-Toussaint wordt op 16 september 1812 geboren in Alkmaar. Haar ouders stammen af van Hugenoten uit Frankrijk. Geertruida Toussaint trouwde op 3-4-1851 te Alkmaar met Johannes Bosboom (1817-1893), kunstschilder. Het huwelijk bleef kinderloos. Geertruida Toussaint (‘Truitje’ voor intimi) groeide op in een weinig harmonieus gezin dat steeds financiële moeilijkheden heeft gekend. Met haar vader kon ze het goed vinden. Hij bracht haar de liefde voor de literatuur bij en met hem las ze Vondel, Hooft en Huygens.  Heel jong ontdekt ze al de historische romans van Walter Scott en Jacob van Lennep, die grote invloed op haar zouden uitoefenen. Haar historische romans zijn zeer populair.

De schrijfdrang van Bosboom-Toussaint was enorm. Vanaf heel jonge leeftijd publiceert zij werk na werk. Ze is bevriend met de belangrijkste schrijvers van haar tijd, maar behoudt toch altijd een onafhankelijke positie.

 

Borstbeeld van Truitje

foto: regionaal archief

Voor de Alkmaarse schrijfster Anna Louisa Geertruida Bosboom-Toussaint (1812-1886) is op 16 mei 1912 een standbeeld opgericht op de hoek Wilhelminalaan-Kennemerstraatweg, met een sokkel van rood graniet, waaraan aan weerszijden twee lauwerkransen zijn bevestigd. Het beeld is gegoten bij de Fonderie Nationale des Bronzes/Ancienne Firme J. Pieterman te St. Gilles-Bruxelles. Schepper van het bronzen beeld is August Franciscus Henri Falise, in Wageningen geboren in 1875 en begin 1936 in zijn geboorteplaats overleden, ging rond 1891 als leerling naar de Rijksschool voor kunstnijverheid in Amsterdam en volgde daarna een studie aan de Rijksacademie in die stad.

Op de dag van de onthulling van het standbeeld van Bosboom-Toussaint begonnen de scholen in Alkmaar pas om kwart over twee, opdat de jeugd bij de plechtigheid aanwezig kon zijn. ‘Truitje’, zoals zij liefkozend wordt genoemd, werd in die dagen beschouwd als ‘de meest begaafde Nederlandse vrouw der 19de eeuw’.

 

uit: Alkmaar, een Feestelijke Belevenis ( Uitgave van de gemeente Alkmaar in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar. Verschenen ter gelegenheid van de Open Monumentendag op 9 september 2006 in Alkmaar)

 

Meer artikelen over de collectie Huys Auerhaen?

Vriend worden van museum Huys Auerhaen?