Logo

Museum Huys Auerhaen

Erfgoed Alkmaar: De alkoofkamer van Sijmon Schagen en Cornelia Kraft

alkoofkamer woonhuis interieur alkmaar

Het Moriaanshoofd aan de Langestraat 93 – ooit een sjieke herberg – maakt al jarenlang deel uit van het Stadhuis. Dat de eerste verdieping een wel heel bijzondere kamer herbergt, is echter pas sinds kort bekend. Kunsthistoricus Harold D.E. Bos met als specialisatie wooncultuur ontdekte een uniek historisch interieurensemble van een zogenoemde alkoofkamer.

Woonhuisinterieurs in Alkmaar uit het begin van de achttiende eeuw zijn op één hand te tellen. Deze alkoofkamer is uitermate zeldzaam.

Ik ontdekte de bijzondere alkoofkamer tijdens mijn bezoek aan het Moriaanshoofd tijdens de renovatie in 2015. Ik was uitgenodigd om een advies te geven over de wandafwerking in de voormalige keuken, op de begane grond. Vervolgens liepen we het pand nog even door en kwamen we op de verdieping. Daar aan de linker achterzijde van het pand, ontdekte ik een zogenoemde alkoofkamer met een uniek historisch interieurensemble uit 1718-1720, de tijd waarin de oude herberg werd verbouwd tot patriciërshuis. “Moet je kijken,” riep ik meteen, “dit is nog helemaal authentiek!”  lees meer