Logo

Museum Huys Auerhaen

De collectie antieke waaiers

Onlangs hebben onze vrijwilligers de waaiercollectie in beeld gebracht, inclusief de nieuwe aanwinsten, geschonken door de nazaten van kunstenares Plunket van Stolk († 2020).
Sinds eeuwen zijn waaiers modieuze accessoires voor vrouwen én mannen. De waaier hoorde bij het dagelijks leven en was een gebruiksvoorwerp. Mét een boodschap!

Als modeaccessoire werd de waarde van de waaier na de tweede helft van de 19de eeuw geheel anders. De productie en de verkoop daalden, maar kunsthistorici kregen belangstelling voor de geschiedenis van waaiers als kunstnijverheid.

Vele musea en instellingen in binnen- en buitenland namen in hun collecties waaiers op.  De waaier is zo voor velen een geliefd verzamelobject geworden.

Lees meer over de gever>>

Een waaier wordt al eeuwenlang door dames gebruikt om zich onopvallend wat af te koelen: veel vrouwen waren in het verleden ingesnoerd en droegen vele rokken en accessoires. Daarnaast was een waaier een manier om discreet en elegant hun rijkdom te tonen.
Veel waaiers waren kostbare objecten. Vaak werden ze vervaardigd uit been hout en dure stoffen zoals zijde fluweel, satijn, batist, linnen, kant, maar ook perkament, papier,  De versiering en afwerking bestond uit kleine details, , pluimen, ivoor, albast, zilver, goud,  en parelmoer. van een strik of borduursel tot zelfs diamanten en edelstenen.

Verleiding!

Waaiers werden gebruikt als communicatiemiddel, om aandacht te trekken en waren een instrument bij  de kunst van het verleiden. Door de stand van de waaier ten opzichte van het lichaam zond een dame discreet boodschappen uitzenden. Door de waaier in een bepaalde positie te houden, kon men door de waaiers geheime signalen geven:

  • de waaier tegen de rechterschouder drukken betekende iemand helemaal niet moeten
  • het rechteroog met de waaier aanraken betekende dat zij zo snel mogelijk een afspraakje wilde maken
  • door beide ogen met een waaier te bedekken gaf zij te kennen dat ze van iemand houdt
  • de waaier tegen het linkeroor aandrukken betekende dat zij niet wou dat geheimpjes werden prijsgegeven

 

Naar ons nieuwsoverzicht >>