Logo

Huismuseum Huys Auerhaen

Bouwhistorie

Wonen zoals in 1900

De bouwhistorie van herenhuis ‘Huys Auerhaen’ aan de Wilhelminalaan in Alkmaar dateert uit het eind van de 19e eeuw. De voorgevel is in neorenaissance stijl. Het interieur omvat een voorbeeld van Nederlandse wooncultuur, zowel exterieur als interieur zijn gemeentelijk monument. Van de vijf eigenaren in de afgelopen 120 jaar zijn de bewoningssporen zichtbaar.

glas in lood huys auerhaen door Theo van Doesburg

De Nederlandse kunstschilder, architect en kunsttheoreticus Theo van Doesburg (1883-1931) is vooral bekend geworden als oprichter en redacteur van het kunsttijdschrift ‘De Stijl’.

Zo is er een glas in loodraam uit 1917, de periode van ‘De Stijl’ (Theo van Doesburg) en een laat Art-Deco interieur naar ontwerp van de Alkmaarse architect Laurens Groen uit de jaren ’30 van de 20e eeuw.

Op de begane grond bevindt zich een art-deco spreek/werkkamer, op de eerste etage , de’Bel-Etage’ een salon met glas in lood , stalen serre en een eetkamer met originele dienlift. En in de oude keuken ziet u een ‘Piet Zwart’ Bruynzeel keuken uit 1958.

U kunt in klein gezelschap een rondleiding over de bouwhistorie boeken. Neem contact op met architect Mark Koning: info@huysauerhaen.nl