Logo

Museum Huys Auerhaen

Bouwhistorie

Bouwhistorie en rondleiding

glas in lood huys auerhaen door Theo van Doesburg

glas in lood van theo van doesburg

De bouwhistorie van herenhuis ‘Huys Auerhaen’ aan de Wilhelminalaan in Alkmaar dateert uit het eind van de 19e eeuw. De voorgevel is in neorenaissance stijl.

Van de vijf eigenaren in de afgelopen 120 jaar zijn de bewoningssporen zichtbaar. Zo is er een glas-in-loodraam uit 1917, de periode van ‘De Stijl’ (Theo van Doesburg, de Nederlandse kunstschilder, architect en kunsttheoreticus (1883-1931) die vooral bekend geworden is als oprichter en redacteur van het kunsttijdschrift ‘De Stijl’.) en een laat Art-Deco interieur naar ontwerp van de Alkmaarse architect Laurens Groen uit de jaren ’30 van de 20e eeuw.

Wonen zoals in 1900

Het interieur omvat een voorbeeld van Nederlandse wooncultuur, zowel exterieur als interieur zijn gemeentelijk monument. Op de begane grond bevindt zich een art-deco spreek/werkkamer, op de eerste etage , de’Bel-Etage’ een salon met glas-in-lood , stalen serre en een eetkamer met originele dienlift. En in de oude keuken ziet u een ‘Piet Zwart’ Bruynzeel keuken uit 1958.

Reserveren

U kunt in klein gezelschap een rondleiding over de bouwhistorie boeken. Neem contact op met architect Mark Koning. Info en aanmelden voor een groep: u belt met 06-41766525 of mailt u naar info@huysauerhaen.nl