Logo

Huismuseum Huys Auerhaen

Lezingen

Lezingen.

Vanuit Huys Auerhaen worden op verzoek lezingen elders voor grote groepen verzorgd door de kunsthistoricus Harold D.E. Bos. Op afspraak en in overleg, onderwerpen van de lezingen hebben betrekking op de wooncultuur in Nederland, gerelateerd aan ontwikkelingen in Europa met specifieke aandacht voor architectuur, historische  interieurs, toegepaste kunst en kunstnijverheid.

Voor een klein gezelschap van min. 10, maximaal 15 personen is het mogelijk op afspraak en in overleg een ‘Huyscollege’ in Huys Auerhaen te volgen. Onderwerp lezing zie hieronder.
€ 15 p.p.

 

ONDERWERPEN LEZINGEN.

Aziatische Keramiek ten tijde van de V.O.C. 1602-1795
In het bijzonder Chinees- en Japans porselein uit deze periode, bij deze lezing is het mogelijk om één voorwerp per persoon mee te nemen (geen waarde taxatie)

Hollands Zilver uit de 18e en 19e eeuw
Ingegaan wordt op het materiaal, bewerking, decoratie, stijlperioden en zilvermerken, bij deze lezing is het mogelijk om één voorwerp per persoon mee te nemen (geen waarde taxatie)

Geschiedenis van de gedekte tafel
De ontwikkeling en inrichting van de eetkamer; meubilair, serviezen, damast, bestek, menu’s, etiketten en tafelmanieren in Nederland, 1700-1900.

Een poppenhuis uit de 18e eeuw.
Een poppenhuis als miniatuur afspiegeling van de maatschappelijke positie van de bezitster, in relatie met de gangbare indeling van interieur en inrichting van een Amsterdams grachtenhuis in de 18e eeuw.

De ontwikkeling van de Pronkkamer in boerderijen in West-Friesland
Van ‘Vorest’ tot Pronkkamer, interieur en inrichting van de ‘mooie’ kamer op het platteland 1700-1900.

De ontwikkeling van het Nederlandse interieur en meubilair in de 19e eeuw
Een overzicht van de stijlkenmerken en de ontwikkeling van het woonhuis ten tijde van Empire, Biedermeier en neostijlen tot Art Nouveau vormt de leidraad van deze lezing.

Huize De Dieu, een voornaam woonhuis in Alkmaar; bouw, decoratie en bewonersgeschiedenis (1742-1947)
In opdracht van Carel de Dieu, bouwheer en bewoner kwam het Rococoherenhuis tussen 1742 en 1744 tot stand. Naar ontwerp van de architect Jean Coulon en met fraaie interieur decoraties door de beeldhouwer Asmus Frauen, steenhouwer Francois Absil en stucwerker Hermanus van Gorkum. Het huis bleef tot 1947 in de familie.

De geschiedenis van 100 jaar sociale woningbouw in Nederland (1850-1950)
De lezing geeft een beeld van de woningnood, kelder- en één kamer woningen met bedstede of alkoof en slechte hygiëne, de opkomst van de sociale woningbouwverenigingen, de nationale woningwetgeving en de stiuatie tot WO II.