Logo

Museum Huys Auerhaen

Lezingen

LEZINGEN.

Vanuit Huys Auerhaen worden op verzoek elders lezingen voor grote groepen verzorgd door de kunsthistoricus Harold D.E. Bos.
Onderwerp in overleg, de lezingen hebben betrekking op de wooncultuur in Nederland, gerelateerd aan ontwikkelingen in Europa, met betrekking tot architectuur, historische  interieurs, toegepaste kunst en kunstnijverheid.

ONDERWERPEN LEZINGEN.

Aziatische Keramiek ten tijde van de V.O.C. 1602-1795
In het bijzonder Chinees- en Japans exportporselein uit deze periode zowel blauw-wit als gekleurd. De opkomst en productie van porselein op bestelling qua vorm en decoratie; ‘Chine- en Japon de commande’, koffie,- thee en eetserviezen, kaststellen en diverse sierobjecten.
En de ontwikkeling van decoratief ‘pronk statussymbool’ in het Hollandse interieur in de 17e eeuw tot luxe gebruiksartikelen zoals serviesgoed in de 18e eeuw.

Hollands porselein in de tweede helft van 18e eeuw.
De geschiedenis van de opkomst en ondergang van de productie en decoratie van porselein in Holland te Den Haag, Weesp, Loosdrecht en Amstel.

Hollands Zilver uit de 18e en 19e eeuw
Ingegaan wordt op het materiaal, bewerking, decoratie, stijlperioden en zilvermerken.

Geschiedenis van de gedekte tafel
De ontwikkeling en inrichting van een kamer tot een specifieke eetkamer in Holland; met ingebouwde buffetnis, los meubilair als eettafel, series stoelen en dientafels. Daarnaast de ontwikkeling van eetserviezen, tafellinnen en bestek. Ook wordt ingegaan op de samenstelling en tijden van de maaltijden en menu’s, De ontwikkeling van ontvangsten en ‘etiketten/tafelmanieren’ bij de gegoede burgerij in de periode 1850-1900 komen eveneens aan de orde.

Een poppenhuis uit de 18e eeuw.
Een ‘poppen’ huis was als miniatuurhuis een  afspiegeling van de maatschappelijke positie van de bezitster.
Dit in relatie met de gangbare indeling van interieur en inrichting van het (Amsterdams) grachtenhuis in de 18e eeuw.

De ontwikkeling van de Pronkkamer in boerderijen in West-Friesland
Van ‘Vorest’ tot Pronkkamer, interieur en inrichting van de ‘mooie’ kamer op het platteland 1700-1900.

De ontwikkeling van het Nederlandse interieur en meubilair in de 19e eeuw
Een overzicht van stijlkenmerken en decoratie van interieurs in het burgerwoonhuis ten tijde het van Empire, Biedermeier en neostijlen vormt de leidraad van deze lezing.

Huize De Dieu, een voornaam woonhuis in Alkmaar; bouw, decoratie en bewonersgeschiedenis (1742-1947)
In opdracht van Carel de Dieu, bouwheer en bewoner kwam het voorname Rococo herenhuis aan de Langestraat tot stand.
Naar ontwerp van de architect Jean Coulon met fraaie interieurdecoraties door; beeldhouwer Asmus Frauen, steenhouwer Francois Absil en stucwerker Hermanus van Gorkum. Het huis bleef tot 1947 in de familie.

De geschiedenis van 100 jaar sociale woningbouw in Nederland (1850-1950)
De lezing geeft een beeld van de woningnood, kelder- en éénkamerwoningen in Nederland (slechte hygiëne, ontbreken van sanitaire voorzieningen) en de opkomst van de sociale woningbouwverenigingen; de nationale woningwetgeving en de situatie tot WO II.